kiropraktik på östermalm i stockholm.jpg

Kiropraktik

 

Om Kiropraktik
En kiropraktor gör en bedömning av nackens, ryggens och bäckenets funktion. Detta innefattar bland annat ledernas rörlighet, musklernas funktion och nervsystemets status. För kiropraktorn är relationen mellan rörelseorganen och nervsystemet viktig. Ryggraden med dess leder är här viktigast, men en kiropraktor bedömer och behandlar även andra leder och muskler i kroppen.

Hos oss blir du omhändertagen av seriösa, internationellt utbildade kiropraktorer som hjälper dig att må bättre, vare sig det handlar om långvariga eller mer akuta besvär. Varje behandling och uppföljning skräddarsys utifrån dina behov.

När du kommer till oss första gången börjar vi alltid med ett inledande samtal där du bland annat får beskriva dina besvär och hur länge de pågått, eventuella tidigare behandlingar och om du har eller har haft någon allvarlig sjukdom.

Därefter följer själva undersökningen så att vi ska kunna ställa en diagnos och ge förslag på åtgärder.

Din kropp bär ett tungt lass och vi är beroende av att den fungerar som den ska livet ut. Därför är det viktigt att vi tänker på hur vi använder och tar hand om den. Förutom vid akuta & kroniska besvär kan regelbundna besök hos din kiropraktor hjälpa dig att i förebyggande syfte hålla besvär som värk, smärta och domningar i schack. Vi samarbetar även med skickliga sjukgymnaster och massageterapeuter som ibland kan vara ett bra komplement till vår behandling. Våra kiropraktorer ger dig gärna råd och förslag på träningsprogram, kostupplägg och ergonomiska tips så att du får de bästa förutsättningarna för din kropp att hålla hela livet.


När ska man gå till en kiropraktor

På Lövgrens Chiropraktorklinik behandlar vi klassiskt ”ryggont” och nackspärr men även andra besvär i nacke och leder samt idrottsskador.

Har man någon eller några av typiska symptomen kan en kiropraktor vara lösningen på besvären. Kontakta oss för ett första besök och konsultation här.

Typiska symptom kan vara

 • värk eller smärta

 • nackspärr

 • molande nackvärk

 • huvudvärk

 • smärta som strålar ut i armar och fingrar

 • värk över bröstryggen med strålning över bröstkorgen

 • ryggskott

 • molande ryggvärk

 • ischias (värk ut i benet/foten)

 • yrsel

 • domningar/pirrningar

 • trötthet

 


Universitetsutbildning för kiropraktorer

 

Universitetsutbildning för kiropraktorer Den femåriga, internationellt godkända, kiropraktorutbildningen sprider sig alltmer. I mitten på 1960-talet fanns den endast i USA, Canada och i London. Kiropraktorutbildningen är akademiskt kvalitetssäkrad genom det internationella Council of Chiropractic Education, vars europeiska avdelning är godkänd av European Association for Quality Assurance in Higher Education. Detta är en EU-organisation. I Sverige finns ingen sådan godkänd utbildning. I Europa finns den vid Syddansk universitet i Odense, i Bournemouth (sammanlänkad med Bournemouth University) i England, vid Glamorgan University i Wales, i London, i Paris och i Toulouse i Frankrike. Sedan sex – sju år tillbaka finns en utbildning vid Maria Christina Royal University Centre i Madrid i Spanien och även en 6-årig utbildning vid Zürich Universitet i Schweiz.

Universitetsutbildning för kiropraktorer har nu spritt sig till alla världsdelar och finns bland annat i Sydafrika, Japan, samt på flera universitet i Sydamerika och Mexico samt i Australien och Nya Zeeland.

Färdigutbildade kiropraktorer utför ett tjänstgöringsår innan legitimeringen. Under detta år blandas praktik på sjukhus med praktik hos erfaren kiropraktor, samt utbildning i svensk sjukvårdslagstiftning.

I Sverige försöker vi få politiker och myndigheter att starta en universitetsutbildning för kiropraktorer, liksom den i Danmark. Vid kiropraktorutbildningen i Danmark och Schweiz, läser läkarna och kiropraktorerna tillsammans de tre – fyra första åren. Statliga studiemedel utgår genom Centrala Studiemedelsnämnden (CSN).

 


Legitimerade Kiropraktorer i Sverige

Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) är en sammanslutning av kiropraktorer med internationellt godkänd utbildning. Medlemmarna har fem års studier och examen från universitet där godkänd utbildning bedrivs. Samtliga kiropraktorer verksamma vid Lövgrens Chiropraktorklinik uppfyller kraven och är medlemmar i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation.