Medicinks Yoga Lövengrens Kiropraktorklinik på Östermalm i Stockholm

Medicinsk Yoga

Ur den mångtusenåriga Kundaliniyogan föddes Medicinsk Yoga/Mediyoga. Dagens vetenskapliga forskning vittnar om att Medicinsk yoga är en fantastisk metod för mänsklig läkning. Den Medicinska yogan innehåller terapeutiska yogaövningar som skapar grundläggande balans på alla plan inom dig, såväl fysiskt, mentalt som emotionellt. Dessa övningar har testats i vetenskapliga studier på Karolinska institutet och Danderyds sjukhus i Stockholm sedan januari 2010 i vården av patienter. I den Medicinska yogan används ett holistiskt synsätt på människan där vi ser hur de olika delarna av dig påverkar varandra.

Medicinsk Yoga erbjuds leds alltid av instruktör med medicinska kunskaper.

Ett yogapass
Vi börjar alltid med intoning, följt av träning på att ta det långa djupa andetaget. Därefter följer dynamiska, enkla men kraftfulla yogaövningar - sittandes, liggandes och i ett fåtal stående positioner. Övningarna är enkla och kan även utföras sittandes på en stol för den som vill eller behöver.

Klassen avslutas med en lite längre vila med avslappning följt av en meditation. Meditationerna i den Medicinska yogan kommer från Kundaliniyogan och kan bestå av andningsövningar (pranayama), mantrameditaitoner eller fokuseringsövningar.

Yoga ska vara skönt 
Släpp prestation, jämför dig inte med någon annan utan utgå från dig själv och gör efter din förmåga.

• Utsätt inte en fysisk skada för påfrestning. Är du osäker om du kan utföra vissa övningar, prata med din yogalärare eller kontakta din läkare. Du har ansvar för din egen hälsa.

• Lyssna på din kropp just nu. Håll dig på rätt sida av dina gränser, men våga hålla ut. Låt det kännas. Keep up!

Praktiskt

• Kom i mjuka, bekväma kläder och var gärna barfota
• Undvik att äta tätt inpå yogapasset, helst två timmar innan
• Om du har menstruation rekommenderas du att inte göra eldandning & rotlås
• Yoga inte när du är påverkad av alkohol eller droger
• Om du är gravid, tala gärna om det för din lärare för lite egna tips

Det behöver inte vara komplicerat eller ta lång tid, några minuter varje dag kan göra stor skillnad.